تا دیر نشده مشکلات کشاورزان شهرستان باشت را چاره جویی کنید کشاورزی استان بوشهر با افت شدید قیمت محصولات خارج از فصل به ویژه محصول گوجه فرنگی روزهای تلخ خود را سپری می کند. به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صدای باشت، این موضوع برای کشاورزان باشتی به دلیل کمبود آب در بخش کشاورزی، کم […]
تا دیر نشده مشکلات کشاورزان شهرستان باشت را چاره جویی کنید
کشاورزی استان بوشهر با افت شدید قیمت محصولات خارج از فصل به ویژه محصول گوجه فرنگی روزهای تلخ خود را سپری می کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صدای باشت، این موضوع برای کشاورزان باشتی به دلیل کمبود آب در بخش کشاورزی، کم آب شدن رودخانه باغان در یکی از دشت های حاصلخیز این شهرستان و افت شدید منابع و شوری آب بسیار بغرنج تر است.
ادامه روند کنونی در حالی که مسئولان شهرستان تحرک و سرعت عمل و درایت لازم را برای عبور از این بحران ندارند، می تواند کشاورزی این منطقه را با مشکلات جدی مواجه سازد.
بیش از دو هفته از شروع بحران افت شدید قیمت گوجهفرنگی… در مزارع شهرستان باشتی می گذرد و تا کنون هیچ راهکار مناسب و مفیدی که بتواند کوچکترین کمکی به بهبود وضعیت فعلی نماید از طرف مسئولین ارائه نشده است.
در این بین کشاورزان، فعالان اجتماعی و سایر اقشار موثر جامعه ی کوچک شهرستان که به نوعی از حمایت مسئولین ناامید و دلسرد شده اند در هنگامی که افت شدید و هر روزه قیمت گوجه فرنگی جوابگوی هزینه های برداشت محصول نیست و عدم برداشت آن به صرفه تر است یا حداقل ضرر بیشتری را بر کشاورزان تحیمل نمی کند به اشکال مختلفی نارضایتی های خود را انعکاس می دهند.
از گروه های مجازی تا کانالها و راه اندازی کمپین در شبکه های اجتماعی و تماس با مسئولین فعالیتی است که این روزها در فضای مجازی شهرستان و با هدف همدلی و همراهی با کشاورزان شهرستان شکل گرفته است.
گرچه در این فضا برخی نیز با اغراض و نیات شخصی و نه به نیت حمایت از قشر مظلوم کشاورز اقدام به انتشار مطالب یا حمله به شخص یاجناح خاصی می نمایند و به قول مشهور از آب گل آلود ماهی می گیرند اما با این وجود تنها راهکاری که به ذهن کشاورزان و فعالان اجتماعی این حدود می رسد همدلی با کشاورزان در فضای روبه رشد و همه گیر مجازی است.
می توان گفت در شرایط فعلی بیشتر اقشار شهرستان از کشاورز تا بازاری و… همه به نوعی درگیر این قضیه هستند و چنانچه فکری اساسی برای این مشکل اندیشیده نشود به زودی شاهد بروز مشکلات زیادی برای کشاورزان و زنجیره های وابسته ی شغلی به این فعالیت تولیدی می باشیم.
کشاورزان شهرستان باشتی امروز به اشکال مختلف و به مراکز و اشخاص گوناگون بدهی های متفاوتی دارند که اگر چاره ای برای رفع این مشکل اندیشیده نشود فشار بدهی ها و تعدد و همه گیری آن در شهرستان باعث افزایش دامنه های این بحران است.
وامهای بانکی با بهره های متفاوت عمده ترین بدهی کشاورزان این منطقه به بانکهای عامل در شهرستان باشت و استان کهگیلویه وبویراحمد یا به گفته ی دیگر به بخش دولتی است.
کشاورزان ما در انتظار برداشت محصول و تسویه بدهی های خود در مقاطع گوناگون و برای سامان دهی به معیشت و محصول خود دست به دامان بانکها شده اند و امروز در بحران افت قیمت و عدم برداشت محصول از بازپرداخت بدهی های دولتی عاجز هستند.
علاوه بر این کشاورزی خارج از فصل و در فضای باز باعث تحمیل هزینه های بیشماری بر کشاورزان بوده است که کشاورز را مجبور کرده برای کیفیت بخشی به محصول و نگهداری و عمل آوری آن در شرایط متغییر جوی از نهاده های گوناگون کشاورزی و به میزان بیشتر از حد استاندارد استفاده کند.
هزینه های تهیه بذر و نشا، سم، کود و استفاده از کارگران فصلی برای کاشت و داشت و امروزه برداشت در کنار هزینه های خانوار باری سنگین بر دوش کشاورزان کم بضاعت منطقه بوده و هست و امروز مشخص نیست در ناتوانی کشاورز برای بازپرداخت این بدهی ها چه سرنوشتی در انتظار این قشر و مشاغل و صنوف وابسته به این بخش است.
گرچه بزرگترین معضل و بدترین چیزی که در حال حاضر کشاورزان منطقه را آزارمی دهد همین بدهی های کوچک و بزرگ به اصناف گوناگون است ولی این مورد نیز شاید بتواند با تدبیر دولت وتصویب وام های با بهره های کم و زمان بازپرداخت مناسب حل شود.
به نظر می رسد اما بدترین مشکلی که در صورت عدم حمایت از کشاورزی در سالهای آینده و حتی از سال آتی کشت در شهرستان به وجود خواهد آمد و به شدت نگران کننده خواهد بود افزایش چشمگیر آمار بیکاری در استان بوشهر است؛ معضلی که هم اکنون نیز شهرستان به آن دچار است و آنرا جزء استانهای با آمار بالای بیکاری مبدل نموده است اما با افزوده شدن کشاورزانی که خود برای تامین معیشت خویش آستین همت بالا زده بودند حجم بزرگ بیکاری در باشت جهش قابل توجهی خواهد یافت.
کشاورزی استان مخصوصا کشت خارج از فصل گوجه فرنگی در جای جای شهرستان بزرگی از اشتغال این استان را تشکیل می دهد.
راهکارهایی که تاکنون توسط برخی از مسئولین برای بهبود وضعیت فعلی ارائه شده است مانند اصلاح الگوی کشت، ایجادتشکل های کشاورزی و…مفید هستند ولی برای شرایط فعلی وجلوگیری از متضرر شدن بیشتر کشاورز باید فکری اساسی اندیشیده شود.
خرید تضمینی گوجه فرنگی یا نظارت بر بازار عرضه و تقاضا یا مذاکره با کشورهای همسایه برای صادرات محصول فعالیتهایی است که می بایست دستگاههای متولی آنرا انجام می دادند امامتاسفانه تا امروز خبری از تحرک بخش دولتی برای رفع معضل پیش آمده نیست.
مسئولین و دست اندرکاران باید در نظر داشته باشند در صورتی که وضعیت فعلی چاره جویی نشود باعث رشد بالای بیکاری در آینده و دهها مشکل اجتماعی دیگر می شود و صدور بیانیه یا مصاحبه با خبرگزاری ها یا مواردی از این دست دیگر راهگشای مقابله با مشکلات بعدی نخواهد بود.
ایمان کرمی